Historia
Golden retriever är en apporterande fågelhund med ursprung i gränstrakterna mellan England och Skottland, där rasen skapades under senare halvan av 1800-talet. Det ursprungliga användningsområdet var att apportera vid jakt på sträckande änder och vid klappjakt på fälthöns och annat småvilt.
Som skapare av rasen räknas sir Dudley Marjoribanks, förste baron av Tweedmouth, väster om Loch Ness. Hans mål med avelsarbetet var att få fram en mer energisk och kraftfull hund än övriga retrievrar, men som fortfarande var mild och läraktig.
Rasstandard – utseende
Den internationella rasstandarden beskriver golden retrieverns utseende på följande sätt:
Storlek och utseende: Golden retriever ska vara symmetriskt byggd, välbalanserad, kraftfull och aktiv med flytande rörelser. Den ska utstråla sundhet och ha ett vänligt uttryck. Mankhöjd för hanar är 56–61 cm och tikar 51–56 cm.
Pälsvård: Pälsen ska vara slät eller vågig med riklig päls på bland annat halsen, svansen och baksidan av låren och med tät, vattenavvisande underull. Golden retrievern har en relativt lättskött päls.
Den fullständiga rasstandarden hittar du här.
Mentalitet
Golden retrieverns temperament beskrivs i standarden som ”snällt, vänligt och självsäkert”. Den är inte en enmanshund; den är lika älskvärd mot främlingar som mot dem den känner väl. Dess tillit och milda läggning gör den till en dålig vakthund.
En golden ska inte vara överdrivet blyg eller nervös. Den typiska golden retrievern är lugn, intelligent och foglig, med en exceptionell vilja att behaga.
Golden retrievern är känd för sin intelligens, och rankas bland de fem intelligentaste raserna. Den är känd för sitt tålamod med barn, och går oftast bra ihop med andra hundar liksom katter och andra djur. Den är aktiv och lekfull men har stort tålamod, nödvändigt för en hund som ska kunna sitta tyst i timmar i ett gömsle. Den avlades för sitt mjuka bett som inte skadar det skjutna viltet.
Utpräglad kärlek till vatten är ett arv från användningen som apportör, liksom viljan att hämta och bära saker med ett mjukt och försiktigt bett.
Golden retrievern älskar att arbeta, har bra förmåga att fokusera på en given uppgift, och når ofta höga resultat i jakt-, agility- och lydnadstävlingar.
Hårda träningsmetoder är olämpliga; en golden retriever svarar bäst på positiva och optimistiska träningsformer.
Jaktgolden
Alla golden är trevliga sällskapshundar, men somliga är lyckliga nog att få användas vid jakt; dessa är oftast efter avelslinjer som visat sig särskilt duktiga som apportörer.
En jaktgolden är smidigare och mindre kraftig än den ordinarie typen, livligare och med mera energi och arbetslust. Det finns ingen särskild rasstandard för jaktgolden, de avlas för sina meriter som jakthundar. De registreras i samma stambok som den ordinarie typen, men är vanligen mindre framgångsrika på hundutställning.
På Kennel Tomthult föder vi upp jaktgolden, pigga, vänliga och lekfulla hundar med stor arbetslust.
Hej
Jag söker en jaktgolden och undrar om ni har någon planerad kull i år? Kan man ställa sig i kö?
Med vänlig hälsning,
Therese
072-5863893
hej
Planer på en valpkull tidigr nästa vår. Du får gärna höra av dig så kan jag berätta mer.
Hej!
Jag är intresserad av en jaktgolden, gärna tik, finns några planer för kull våren 2016?
Mvh
Niklas
Inte riktigt klart än men kan ev bli en kull till sommaren 2016
Hei
Ønsker en hann jaktgolden ved deres neste kull hvis det er mulig å stelle seg i kø.
Mvh Gitte Hebo
Hej
Ni kan hålla koll på hemsidan o höra av er närmare.
Anneli
Hejsan!
Mycket intresserad av en jaktgolden. När får ni er nästa kull?
Vänliga hälsningar,
Emily Åkerman
Jag har planerat en kull nu i vår.
Ring så får du mer information.
Hej!
Jag har länge tänkt köpa hund (hundvan sen barnsben) och funderat mycket över vilken ras. När jag läst på om jaktgolden verkar det vara den perfekta hunden för mig. Jag vill ha en aktiv hund att träna med, kunna ha med på turåkning, vandring och som gillar att bada och simma men som är vänlig och lätt att ha ihop med både människor och andra djur. Mycket intresserad av valp. Hur ser det ut med kullar framöver? Mvh Cathrine