Att köpa valp

Väntar på dig

Väntar på dig

Det ligger mycket i det gamla talesättet om att hunden är människans bästa vän. Den lilla valpen som ivrigt försöker slicka dig i örat, på kinden, och överallt där han kan komma åt, kommer alltid att se upp till dig och vilja göra dig glad.

Att skaffa hund är spännande och roligt, ett glädjeäventyr för husse, matte, och kanske mest för barnen, om det finns såna. Men det är också ett beslut som måste tänkas över noga och allvarligt. Din hund blir en familjemedlem som kommer att vara med dig i tio-tolv år: en familjemedlem som älskar dig, beundrar dig, och är fullständigt beroende av att du tar hand om honom/henne och skapar ett gott liv för er båda.

Goda råd behöver inte vara dyra!

kopahund_logoVad behöver man? Vad ska man tänka på? Hur ska man välja? Vad kostar det? Vilket ansvar har man? Hur gör man om valpen blir sjuk?Ska den vaccineras? Ska man ha försäkring? Hur… Frågorna är många om man inte haft hund förut.

Många av frågorna kan du få svar på genom Svenska Kennelklubbens köpa-hund-sida. Jag rekommenderar alla nya valpköpare att studera den först… och förresten, du som är gammal ”van” hundägare kan ha nytta den också: den har många bra tips, om allt ifrån vilken hundras som passar dig, till skötselråd, mat och träning. Jag kan inte beskriva det bättre.

Och… hur får man en valp från Tomthult?

Bäst att ställa sig i kö!

Om någon av våra tikar har parats berättar vi här på webbsajten om beräknat datum för valpning så snart vi märker att hon är dräktig. Hundar är i allmänhet dräktiga 63 dagar, alltså nio veckor … plus eller minus ett par dagar, dvs det går ungefär två månader mellan parning och valpning. När beskedet kommer är det dags att ringa eller maila och ställa sig i kö! Håll ett öga på första sidans bloggposter, och titta i menyn under ”Våra valpar”!

När får jag titta på valparna … och välja ut min ? Min !!!

Visst ser hon ut att vara nöjd och glad? Tomthults Agat, "Tuva" och hennes kull med Vassruggens Loke Jojkkapojken. Bilden från 2007.

Visst ser hon ut att vara nöjd och glad? Tomthults Agat, ”Tuva” och hennes kull med Vassruggens Loke Jojkkapojken. Bilden från 2007.

Vi lägger förstås ut bilder på valpkullen och den lyckliga mamman så snart vi kan. Men i verkligheten tar vi inte emot några besökare som vill titta på valparna förrän de har blivit tre veckor gamla. Ring och boka tid när du vill komma!

Men observera: vi är angelägna om att våra valpar ska komma till goda hem som kan ge dem stimulans, träning och omvårdnad, så att ha stått i kö är därför ingen garanti! Vi förbehåller oss alltså rätten att välja bland våra köpare!

Väntan, väntan…

När valparna är sju veckor gamla åker vi till veterinären för undersökning, avmaskning, vaccination, och id-märkning med ett litet datachip under nackskinnet.

DSC_8645När din valp har blivit åtta veckor gammal kan du få hämta den. Han eller hon är då nybadad (i diskhon), klorna är nyklippta, och valpen har också med sig ett retrieverkoppel, goda råd om hur den ska skötas och vad den får äta, ett papper från veterinären, registreringspapper från Kennelklubben, och kontraktet, som vi förstås skriver tillsammans.

Frågor på det?

Du är alltid välkommen med frågor till oss på Tomthult; vi är väldigt angelägna om att våra valpar och valpköpare ska ha det bra, och uppskattar kontakten med våra Tomthultare.

Har du bestämt dig för en golden retriever?

Husse? Vill du ha en puss på örat?

Ska du bli min husse? Vill du ha en puss på örat?

Grattis, det är en underbart trevlig hundras!  Vänliga och socialt duktiga, lekfulla och glada men med ett inneboende lugn, lättlärda och ivriga att göra det du vill. Vi älskar våra hundar och tycker förstås att bättre hundar finns inte!

Men om vi inte har någon valp kvar som inte redan är tingad, och du inte kan vänta på nästa kull, så kan vi rekommendera de här vännerna:

Kennel Vassruggen, Söderköping

Kennel Solsvingen, Drammen, Norge

Kennel Huntingfudge, Drammen, Norge

Sandbytösens Kennel, Södra Sandby

och förstås

Golden Retrieverklubben  Värmland

SSRK, Svenska Spaniel- och Retrieverklubben

2 svar på Att köpa valp

  1. Kari Janette Lillestøl skriver:

    Hei! Vi er en aktiv familie på 5 som bor sørvest i Norge som ønsker oss en goldentispe.
    Vi reiser mye på fjellet, og ser for oss snørekjøring på ski, at hunden går med kløv, og er med oss på alle slags turer. Vi vil drive med lydighet, sporsøk, muligens jaktsøk og vil være aktive i retrieverklubben.
    Vi ringer gjerne for en prat.

    Vennlig hilsen Kari Janette Lillestøl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *